30 september 2018

Door:

Rob Smith

Tags:
Fotografie, kunst, festival

De kunst van het kijken bij BredaPhoto Festival

Fotografie is van iedereen en niemand. Met smartphones op zak knipt iedereen er op los en plaatst foto’s in albums en apps op internet. Er wordt zoveel gefotografeerd en duizelingwekkend veel gedeeld, dat het goed is om stil te staan bij de kunst van het kijken met een bezoek aan BredaPhoto Festival.

Camera in de rugzak en hup naar Breda.

Met camera, volle accu’s en geheugenkaartjes op zak, was Breda de plek om je onder te dompelen in de wereld van fotografie. BredaPhoto Festival is zichtbaar in de hele stad; van de Koepelgevangenis tot en met oude fabriekshallen en pleinen. Met een goed plan kan je in een dag behoorlijk veel plekken bezoeken, waar je je soms met een mix van verbaasde voorbijgangers, kunstliefhebbers en fotofreaks staat te vergapen aan wonderlijke fotobeelden. Grappig zijn de uiteenlopende reacties op een en hetzelfde beeld. Door de foto’s in groot formaat op het plein bij het Chassé Theater te plaatsen, is de omgeving net zo spannend als de foto’s. Want kijken naar mensen die naar foto’s kijken geeft een apart effect. En soms, om eerlijk te zijn, is de bijzondere omgeving van een lege fabriekshal nog mooier dan de foto die er hangt.

Het is dan ook de kunst van het kijken om te zien dat een stilstaand beeld een eigen verhaal vertelt. Het oog van de lens dwingt je anders te kijken naar de dagelijkse werkelijkheid die met grote snelheid aan je voorbij trekt. Dan zie je de schoonheid in een rood paaltje op een plein, een verbodsbord in een lege hal of een fiets tegen een hek. Of je bent getuige van het beeld van kijkende mensen die zich verwonderen over een foto. Dat op zich is de kunst van het kijken.

”Kijken naar kijken is kijken”

Fotowandelingen

De foto’s zijn gemaakt door Jos Bogers en Rob Smith. Jos fotografeerde al vanaf haar twaalfde met een Kodak Clack van haar vader. Daarna kocht ze een Olympus Trip 35 waarmee ze de fotografie ontdekte. Jos studeerde aan de Fotovakschool en is naast L5 ook werkzaam bij Theater Zuidplein, waar ze haar Nikon D3400 en iPhone inzet bij mooie momenten.

Rob is begonnen op 16-jarige leeftijd met een Practica en een hele verzameling zware lenzen. Op de Grafische School werd veel gefotografeerd en tijd besteed in de Doka. Op dit moment is de Fujifilm XT-20 zijn droomcamera. Het is een echte straatcamera die snel uit de tas gehaald kan worden voor dat ene unieke beeld.