02 mei 2020

Door:

Rob Smith

Tags:
presentatie, videochat, communicatie, ON AIR

DO’S AND DON'TS VIDEOCHATTEN

Thuiswerken is de norm geworden en videochatten inmiddels gemeengoed voor het overleggen in teams met Skype, Zoom, Microsoft Teams, FaceTime en andere programma’s. Maar zijn we ons wel bewust van onze presentatie achter de webcam?

We zijn gewend in een-op-een contact of vergaderingen met meer mensen ons best te doen om professioneel over te komen. Maar bij het fenomeen videochatten worstelen we nog met onze presentatie achter de webcam. We zijn ineens onze etiquette vergeten waardoor we massaal getrakteerd worden op hilarische situaties, rommelige kamers met slechte belichting en gezichten vanuit een bizarre camerahoek.
Dat kan beter en daarom zijn hier praktische tips om het verschil te maken. Want ook met videochats geldt dat de eerste indruk bepalend is.

EEN RUSTIG DECOR

Zorg voor een rustige achtergrond en laat je omgeving er neutraal uitzien. We hoeven geen kijkje in je rommelhok of kledingkast. Je kunt bij sommige programma's zoals Zoom ook een virtuele achtergrond kiezen, maar zorg er wel voor dat je niet iedere chat tussen de wuivende palmen staat. Je eigen, rustige achtergrond maken met een logo in de bovenhoek kan ook prima werken.

Goed gekleed

Zorg dat je goed gekleed bent alsof je op je werk bent en niet op de camping. Thuis werken veroorzaakt vaak dat je snel naar je computer of tablet loopt als er een videochat start. Wees goed voorbereid en laat de privélook niet overheersen. Een kijkje in de spiegel kan geen kwaad.

MICROFOON OP STIL

Als er iemand begint te zuchten, te kuchen of te praten tijdens een sessie, hoort iedereen het. Zet daarom je microfoon op 'mute' als je niet spreekt. Als er meerdere microfoons tegelijk openstaan, wordt een goede meeting een chaos en is de concentratie weg. Gebruik bij voorkeur een koptelefoon, want een echo is al helemaal geen feest voor de toehoorders.

GEEN SPOTLIGHT

Let op de belichting en zet geen felle lamp in je gezicht. Je wil er echt niet als een spook uitzien tegen een inktzwarte en onderbelichte achtergrond. Een lamp met strooilicht zal een veel prettiger beeld geven.

Geen tegenlicht

Zet ook geen lamp achter je die gericht is op de webcam. Het lijkt dan alsof je in een grot zit. Ook hier geldt dat neutraal en dimbaar licht, opzij van je camera, een veel beter beeld oplevert. Experimenteer eerst eens met licht en kijk wat het beste resultaat oplevert voordat je inlogt in een videochat.

BLIJF IN BEELD

Loop niet uit beeld weg tijdens een videochat. De andere deelnemers zullen je direct van een onbedoelde kant zien en dat leidt af van de meeting. Moet je even weg, schakel dan je camera uit. Elk programma voorziet daarin en bij terugkomst zet je 'm gewoon weer aan.

Weg is weg

Vergeet je toch je webcam uit te zetten en ben je uit beeld, dan weten de andere deelnemers dat je bent afgehaakt. Voorkom dat je ongeïntereseerd overkomt als anderen aan het woord zijn. In een normale meeting loop je ook niet zomaar van tafel.

RUSTIG IN BEELD

Beweeg niet teveel en blijf rustig in beeld. Kleine bewegingen en handgebaren laten zien dat je midden in het gesprek zit. Voorkom drukke bewegingen want die komen niet swingend, maar vooral storend over. Neem bijvoorbeeld een gekleurde kaart om in het gesprek in te mogen breken. De voorzitter ziet dat direct en zal je aankondigen het woord te nemen.

bij de les

Leg je mobiel weg en blijf aandachtig in de meeting. Het ziet er storend en ongeïnteresseerd uit als je intussen ook iets anders doet. Dat doe je niet in een gewone meeting en dus ook niet in een videochat.

geen close-up

Ga niet te dicht bij de webcam zitten. We hoeven je neushaar niet te zien. Probeer in het midden van het beeld te komen door de afstand en hoogte van je computer, laptop of tablet aan te passen.

NIET VAN ONDERAF

Zet je laptop, tablet of webcam niet te laag. Je onderkin of plafond zijn echt niet de beste kijkhoek. Kijk eens naar een verhoging voor je device en stem het beeld af, je zult zien dat het er direct veel beter uit ziet.

Niet smakelijk

Ga niet eten in beeld, want dat is lekker voor jou maar onsmakelijk voor anderen. Zorg dat je wat gegeten hebt voorafgaand aan de videomeeting. Een beetje drinken tussendoor is niet erg maar beperk eten of drinken en consumeer zeker niet met je microfoon open.

BLIJF ACTIEF

Hou je handen uit je gezicht, want dat kan er verveeld uitzien. Een actieve houding hoort bij een geïnteresseerde persoonlijkheid en komt prettig over bij anderen. Zorg dan ook voor een goede stoel en een fijn bureau, zodat je niet snel gaat hangen, ook al is niet elke videochat even onderhoudend.

”Wen er maar aan dat we ons steeds meer begeven in een digitaal netwerk, waarin contact over grote afstanden en over nieuwe kanalen zal verlopen. Persoonlijke presentatie, mits actief, professioneel en geïnteresseerd, werkt altijd goed.”