28 juli 2022
Door:Rob Smith
Filmtalent in de tent
Filmstudenten Martijn Welles, Maaike Kleverlaan en Daniël Smith werken hard aan hun eigen afstudeerproject voor het St. Joost School of Art & Design. L5 heeft aangeboden om gebruik te maken van LAB5. Dé plek en ruimte voor experiment en talentontwikkeling staat deze zomer in de spotlight van de documentaire.
Documentairemakers van de toekomst
In onze wereld van bubbels, chats, internetbashing en nepnieuws heeft de documentaire een belangrijke taak. Dat kan alleen als er mensen opstaan die de onderste steen willen optillen en werkelijke verhalen willen vertellen die uit het leven gegrepen zijn. Verhalen die oprecht zijn en mensen raken. Martijn, Maaike en Daniël zijn verhalenvertellers die, de dialoog willen voeden én voeren over uiteenlopende onderwerpen die gehoord en gezien moeten worden. "Wij zien de documentaire als een inspirerend en krachtig medium om onderwerpen aan de kaak te stellen, te verdiepen en duiding te geven voor de dialoog".
”We steunen elkaar in het maakproces, zijn kritisch en staan open voor de frisse blik om onze verhalen nog beter te kunnen vertellen.”
Martijn - "Mijn documantaire is een spiegel en ik moet afstand nemen om een oprecht verhaal te vertellen"
Jij ziet, jij ziet wat ik niet zie
“Als je een onderwerp kiest waar je deel vanuit maakt dan moet je uit je eigen huid kruipen. Dan moet je hard zijn in de keuzes die je maakt om het echte verhaal te vertellen. Het verhaal gaat over; mijn broer Robbert die geboren is met een beperking; mijn broer die me lief is; mijn broer die me helpt mezelf te ontdekken, mijn broer die vooral zichzelf is. Het is mijn broer met wie ik ga de uitdaging aanging om een avonturenfilm te maken. Samen het hele proces van creatie tot realisatie door te maken en uiteindelijk dat als onderwerp van mijn documentaire uit te dragen. Ik ben dus mijn eigen acteur, mijn eigen verteller en regisseur. Ik ben de kameleon die ook nog een eerlijk en respectvol verhaal wil vertellen'. Het raakt me. Ik wil en moet het doen én vooral goed doen. De samenwerking met Maaike en Daniël, mijn docenten en de L5'ers helpen me de juiste stappen te zetten en te staan voor mijn verhaal, mijn documentaire!”.
De documentaire 'Jij ziet, jij ziet wat ik zie', is met behulp van crowdfunding via voordekunst tot stand gekomen. Martijn dankt iedereen die daar een bijdrage aan heeft geleverd.
Maaike - "Mijn documantaire over jeugdcultuur maakt zichzelf, het aanvoelen hoe dat moet is de ware kunst!"
Het Leven Lacht Me Toe
'Wat betekent het voor jonge mensen om op te groeien in een veranderende en onzekere wereld. Wat is de invloed van de huidige jeugdcultuur, waarin je online en offline presentatie onderdeel is van je zelfbeeld. Waarin je voortdurend moet switch tussen chatgroepen, internetbubbels en avatars. Wie ben je zelf en hoe zien anderen je. Dat onderwerp bracht me op het idee om een documentaire te maken van twee hartsvriendinnen Alysha en Fleur. Een directe film waarin de de dilemma's van leven in een jeugdzorginstelling zichtbaar maakt en waarin de worsteling met eigenwaarde voelbaar maakt. Wat voor effect heeft dat op jonge mensen van nu en hoe gaan ze ermee om? Om de documentaire de juiste vorm te geven moest ik het verhaal aanvoelen en proberen zo dicht mogelijk bij ze te komen en bij ze te blijven. Door open te staan voor spontaniteit en onverwachte gebeurtenissen nam het verhaal een eigen wending. Dat maakt de documentaire oprecht en indringend.
De documentaire 'Het Leven Lacht Me Toe', is met behulp van crowdfunding bij voordekunst tot stand gekomen. Maaike dankt iedereen die daar een bijdrage aan heeft geleverd.
Daniël - "Mijn documentaire is een verhaal over de angst en kracht om te overleven in een nieuwe wereld"
De Bloem op de Vulkaan
Mijn oma is de bron en inspiratie voor mijn verhaal over de kracht van de mens in de meest moeilijke omstandigheden. Zij was, tijdens de Tweede Wereldoorlog, slachtoffer en vluchteling in eigen land. Maar we leven nu en zien dat we er niet altijd van hebben geleerd. Vluchtelingen zijn niet vanzelfsprekend welkom en moeten het maar zien te redden. Het verhaal begint dan ook op de boot naar Vlieland. In feite het eindstation voor, de uit Kroatië gevluchte, Bojan Bajic die aan een nieuwe toekomst wilde bouwen. het gaat over kracht en hoop om de wereld naar jezelf te zetten en anderen daarin mee te nemen. Het verhaal geeft een veelzijdige blik op het onderwerp van de vluchteling, waar naast tegenslagen ook dingen goed kunnen gaan. Waar nieuwe verbindingen worden gemaakt alsof ze er altijd al waren. Mijn documentaire is voor iedereen die de mens achter een onbekend gezicht wil zien.
De documentaire 'De Bloem op de Vulkaan', is met behulp van crowdfunding via voordekunst tot stand gekomen. Daniël dankt Manon Beernink (producent) en iedereen die daar een bijdrage aan heeft geleverd.
LAB5
Mart Hulspas en Rob Smith geven met LAB5 plek en ruimte aan experiment en talentontwikkeling. Wil je er meer van weten of heb jezelf een idee om creatieve degens te kruisen.