24 januari 2020

Door:

Rob Smith

Frisse walvishaai

Jarenlang keken de L5'ers met een schuin oog naar een onooglijke airco in de studio. Voor de ontwerpers was het al die tijd een doorn in het oog, want dit apparaat stak als een lelijk eendje af tegen het zorgvuldig ingerichte kantoor in Pand Schoonderloo.

”Een walvis beplakken doe je niet iedere dag en dat is maar goed ook”

Fris, blauw en zuiverend

De L5'ers pikten het niet meer en staken de creatieve koppen bij elkaar. Hun wens was duidelijk: 'weg met dat lelijke ding'. Een zoektocht naar nieuwe designairco's werd een grote teleurstelling: nieuwe airco's bleken dan wel strakker maar oh zo saai en dat was niet de upgrade die wij in ons hoofd hadden. We moesten het dus zelf doen en bedachten een nieuw design voor onze trouwe frismaker. We gingen er onze oogappel van maken!

Walvishaai

Na een korte brainstorm gooide Rob een lumineus idee op tafel. 'Kijk naar die vorm met die brede bek. Zo zuigt 'ie de warme lucht op en geeft ons frisse lucht terug. Het lijkt een walvishaai, de grootste vis op aarde die leeft van plankton, viseieren en krill.' Maurice ging direct aan de slag en tekende het typerende bolletjespatroon met de starende ogen en maakte er een 3D-model walvishaai van.

Hoge school

Het idee werd uitgezet bij Raymond en Joost van Fwa drukkers die ook signing voor projecten van L5 uitvoeren. (Zij zijn daar meesters in!) Er werd een berekening gemaakt hoe de nieuwe vissenhuid over het lelijke apparaat heen geplakt zou kunnen worden en er werd een afspraak gemaakt voor de experimentele montage. De airco zit namelijk vol met ribbels en gaten (net een echte walvishaai) en dat is geen dagelijks plakklusje, maar hogeschoolwerk. Joost kent geen hoogtevrees en klom met folie en al op de bureaus en op de ladder. En langzaam verdween het oude vergeelde uiterlijk... Na flink zwoegen en zweten zwom er een frisse walvishaai de ruimte in.

Van schets tot walvishaai

Credits

Wat een geweldige transitie van lelijk eendje naar frisse walivishaai. Naast de L5'ers willen we Raymond Wensing en Joost van Zandvliet van FWa bedanken voor het meedenken en voor de secure uitvoering van het knappe plakwerk. Daniël Smith van TOEK maakte in 2 shoots de film van deze unieke transformatie.

Bescherm de walvishaai!

Omdat de walvishaai vanaf nu ons symbool is, kunnen we er niet aan voorbij om te zeggen dat deze prachtdieren beschermd moeten worden tegen de vervuiling en plastic soep in de oceanen. Deze grote ongevaarlijke reuzen leven van de kleinste organismen waartussen ook plastic bolletjes drijven. L5 is donateur van WWF en met de actie 'Zonder oceaan geen leven' hopen we dat volgende generaties kunnen blijven genieten van walvishaaien en al het andere leven in onze oceanen.