25 maart 2020

Door:

Rob Smith

Tags:
Pluis, coronacrisis, tips, gezondheid, kat

IK BEN PLUIS, JIJ OOK?

Nederland is in de ban van de coronacrisis wat terug te zien is aan de de storm van berichtgeving in het nieuws en op social media. Niet alle berichten dragen bij aan het volgen van de eenvoudige tips van de overheid en zijn soms moeilijk te onderscheiden van rondwarend nepnieuws. Tijd voor een andere blik op de '7 gouden kattentips' om goed om te gaan tegen de verspreiding van het virus. Ik stel u daarom graag voor aan Pluis onze aanloopkat met zijn eigenwijze blik op een gezond leven.

GEHEIM

Ik ben Pluis en deel graag mijn geheimen. Wist je dat wij toppers zijn onder de schoonmakers? Op elk gewenst moment van de dag wassen wij onszelf van top tot teen. Dan rollen we helemaal op en maken salto’s om geen plekje over te slaan. En als we dan klaar zijn pluizen we nog even grondig door onze vacht zodat er een mooi glansje op komt. Dan krijgen we megaveel komplimentjes over hoe prachtig we zijn. Daar houden we van want we zijn echte zelfgenieters. Zo’n heerlijke wasbeurt van huid, haar en handen is echt een momentje voor jezelf.
Dat zouden mensen ook eens moeten doen.

THUIS

Ik ben Pluis en ben thuis. Ik vind het heerlijk dat mijn baasjes de laatste tijd bijna de hele dag om mij heen zijn en dingen doen. Vorige week nog moest ik de tijd in mijn eentje doorkomen voordat ze in het donker thuiskwamen. Veel aandacht voor me hadden ze dan niet en kopjes geven bij het thuiskomen werd vaak een struikelpartij. Nu is het anders en lig ik op hun schoot te knorren en krijg ik gratis massage. Misschien snappen ze het nu beter wat katten zo goed kunnen en dat gewoon even relaxen en niet de hele dag maar doorjakkeren.
Dat zouden mensen ook eens moeten doen.

AFSTAND

Ik ben Pluis en ben juist niet pluizig. Ik wandel het tuintje in van mensen die kattenbrokjes in huis hebben. De laatste tijd zijn ze elke dag thuis, dat is tof! Daarna ga ik in de tuin zitten snorren met mijn bolletje in de zon. Als dank (ik ben een geraffineerde slijmbal) knipper ik langzaam met mijn ogen naar ze. Dat werkt. En oh ja, denk maar niet dat ik kom als er andere katten zijn. Ik loop liever met respect en in een veilige boog om andere katten heen. Daarom vonden de Egyptenaren ons al zo wijs.
Dat zouden mensen ook eens moeten doen.

FAMILIE

Ik ben Pluis en ik ben een echte familieman. Maar als er kittens geboren worden word ik het nest uitgejaagd. Die pluizebolletjes willen maar een ding en dat is een speentje zoeken en fanatiek melk slurpen. Zijn de katjes gegroeid tot wollige knuffels dan is er geen houden aan. Ze klimmen in het gordijn, rollen over elkaar heen en sprinten door het huis tot ze er bij neervallen. Dan is er plots rust in huis en kunnen de kattenouders hun eigen ding doen.
Dat zouden mensen ook eens moeten doen.

SPIN

Ik ben Pluis en ik spin. Mijn baasjes zijn momenteel de hele dag thuis en zo druk met van alles dat ik er niet meer aan te pas kom. Om aandacht te krijgen spring ik bij mijn drukke huisgenoten op schoot en begin als een malle te spinnen. Dat vinden ze onweerstaanbaar. Het is hét moment om volledig te resetten. Daarna heb ik weer de energie om katachtig toe te slaan bij onoplettende fladdervogeltjes of muizenkruipertjes.
Dat zouden mensen ook eens moeten doen.

STAAR

Ik ben Pluis en ik staar. Katten zijn de muzes van kunstenaars, schrijvers en wetenschappers. We komen voor op schilderijen en zijn niet weg te slaan uit verhalen en liederen. We worden als filosofen en denkers afgebeeld terwijl we eigenlijk alleen maar rustig in de verte staren. Onze baasje proberen dat ook door krampachtig naar schermen te staren naar andere mensen die ook achter schermen staren. Ze worden er horentjesdol van. Stop daar ‘s mee en ga lekker in het niets staren en denk nergens aan.
Dat zouden mensen ook eens moeten doen.

EET

Ik ben Pluis en ik eet. Mijn leven is simpel, ik doe de dingen die ik doe. Normaal ga ik op jacht of eet stiekem de bakjes bij de buurkatten leeg maar daar laten ze me plots niet meer binnen. En binnen is het drukker dan ooit omdat iedereen zo nodig alles thuis moet doen. Ze doen maar wat en snaaien hapjes tussendoor voor een pauzemomentje. Daar zit een groot voordeel aan want ik krijg meer aandacht én lekkere visjes. Ik zeg: maak van iedere maaltijd een feestje.
Dat zouden mensen ook eens moeten doen.

STAAR

Ik ben Pluis en ik staar.
Als een sphinx staar ik eindeloos naar de gesloten koelkast met restjes kipkluif. Als mijn baasjes weer eens een snaaimoment hebben schiet ik als een pijl uit de boog en grijp mijn buit. Na ruim een week huisarrest zijn ze veel te traag geworden door het eindeloos rammelen op toetsenborden en schermpjes. Als iets daar tegen werkt is het wel de kattenshuffle: niets doen als het kan en toeslaan als het moet.
Dat zouden mensen ook eens moeten doen. Tot ooit, verveel je niet en pas op elkaar.