21 januari 2020

Door:

Rob Smith

Illustratie = 100% AVG-Proof

Vanwege de strenge privacy-regels van de AVG wetgeving wordt het steeds lastiger om fotografie van mensen in te zetten voor communicatiedoeleinden. Er moet heel wat geregeld worden om geen claim aan de broek te krijgen. Wat echter wel 100% AVG-Proof is, is het gebruik van illustratie. Maurice Blok boog zich over deze kwestie en ziet veel mogelijkheden voor de inzet van illustratie in communicatie en branding.

Illustratie is eindeloos

'Alles begint met tekenen' is mijn credo. Tijdens brainstormsessies is de eerste lijn op papier de meest pure vorm van de vertaalslag van ideeën. Want wanneer mensen hun bedoelingen willen overbrengen zijn voorbeelden - en het woord zegt het al - de manier om anderen daarin te betrekken. Als je namelijk iets voor je ziet, kan je het beter begrijpen. Dat is de basis van illustratie.

Een illustratief idee uitwerken is een hele kunst, want de mogelijkheden zijn legio. Wordt het een illustratie als kunstwerk of een beeld bij een verhaal? Zijn iconen een onderdeel van een huisstijl of is er behoefte aan een infographic om complexe informatie begrijpelijk te maken? Bovendien kan illustratie ook de basis zijn voor een animatie.

Dit is het walhalla voor de illustrator, maar ook dé oplossing voor organisaties die de kracht van beeld kennen en het gedoe met portretrecht willen vermijden. Neem daarom eens de proef op de som en laat een illustrator/ontwerper met je meedenken en, beter nog, meeschetsen. Ikzelf vind live-illustreren daarvoor de beste insteek. Laat de ander maar praten, de beelden komen vanzelf. Dat is pas communicatie!

L5 zet een keur aan illustratiestijlen in voor uiteenlopende projecten. Wil je meer weten over de inzet van illustratie, vraag dan een demo aan om de mogelijkheden met elkaar te bespreken.

Lijnillustraties voor de visie onderwijs van CVO - Maurice Blok

Speelse infographic voor het werven van leerlingen voor Scholen op Zuid - Maurice Blok en Nova van Herwijnen

Infographic over de ontwikkeling van de haven in Vlissingen DOC - Maurice Blok

Infographicstijl voor print en animatie voor huisartsenzorg door NPA - Maurice Blok en Estée Dubbeldam

Handgemaakte illustratie voor visie onderwijs (ISW) Westland - Germaine Sanders

Graphics voor bouwtraject Hoekse Lijn - Maurice Blok

Hotel New York - vrij werk Maurice Blok

Iconen L5 - Maurice Blok

L5 werkt met diverse illustratoren. De meeste voorbeelden hierboven zijn van de hand van Maurice Blok. Per opdracht bepalen we welke stijl nodig is en welke illustrator hier de beste partij is. L5 houdt op al het illustratiewerk het projectmanagement en de art-directie voor het beste resultaat.