30 maart 2018

Door:

Rob Smith

Tags:
brainstormen, Lunch for the Brain, Concepting, Idee-ontwikkeling

Tips voor succesvol brainstormen

Haal met een inspirerende brainstorm het beste uit je team. Waar moet je rekening mee houden en hoe maak je van je deelnemers de ambassadeurs van 'het beste idee'? Hieronder volgen een aantal tips en tricks om van jouw brainstorm een succes te maken.

TIP 1 | ONGESTOORD BRAINSTORMEN

Hierbij is de omgeving van cruciaal belang. Zoek niet een gemiddelde en inwisselbare kantoorruimte waar je snel wordt afgeleid door de omgeving en de mensen die er werken. Zoek bewust naar een ruimte waar de afleiding zo minimaal mogelijk is en waarin de brainstorm zo optimaal mogelijk kan plaatsvinden. Een goede akoestiek zorgt er bovendien voor dat deelnemers minder door elkaar heen gaan praten en dat je niet vermoeid raakt door alle geluiden. Ook het uitzetten van smartphones werkt positief mee aan de kwaliteit en de beleving van een brainstormsessie. Het resultaat wordt hiermee: een optimale focus en een goed op te bouwen spanningsboog.

TIP 2 | BUITEN DE LIJNTJES DENKEN

Het is inspirerend om tijdens een brainstormsessie zoveel mogelijk ideeën te verzamelen door 'buiten de lijntjes' te kleuren. Probeer daar eens met je deelnemers een originele wending aan te geven. Zo ontstaat er makkelijk iets nieuws of verrassends. De vraag is hier: hoe krijg je de deelnemers zo ver? Je geeft vooraf duidelijk aan dat er geen rem op de ideeënstroom bestaat. Niets is gek of overbodig. In een grappige opmerking kan een briljant idee besloten liggen. Geef die energie de kans en laat de deelnemers vrij interpreteren. Laat bijvoorbeeld voorafgaand aan de brainstorm inspirerende filmpjes zien die betrekking hebben op het onderwerp. Hiermee creëer je wat lucht en is omdenken geen belemmering meer.

TIP 3 | LIVE SCHETSEN

Je kunt de brainstorm extra focus geven door het inzetten van 'live schetsen'. Dit wordt spectaculair als je dat door een specialist/illustrator laat uitvoeren. Bij L5 zetten we daar echte professionals voor in. Binnen het bureau is Maurice Blok de ontwerper/illustrator die tijdens de brainstormsessie live een infographic kan maken. Beelden zeggen meer dan 1.000 woorden en dat helpt bij een effectieve brainstormsessie. Live schetsen voegt aan de brainstorm extra waarde toe, omdat de deelnemers meteen mee kunnen denken en het resultaat 'live' zien ontstaan. Zo kom je gezamenlijk en relatief snel tot een scherpe dialoog en een uitgetekend eindresultaat.

TIP 4 | INPUT OP POST-IT'S

Tijdens een brainstormsessie wil je tot de kern van de vraagstelling komen. Dit kun je versterken als je de deelnemers vraagt om daar post-it's voor te gebruiken, waar alleen korte zinnen of kernbegrippen op passen. Door daarna de deelnemer zelf de ideeën in mini-formaat te laten presenteren, wordt de brainstorm energieker en levendiger. Hierdoor ontstaat er betrokkenheid én dialoog om de beste ideeën de vrije ruimte te geven.

TIP 5 | NIET ZOMAAR EEN BROODJE

Besteed aandacht aan de lunch. Vraag je gasten of er voorkeuren zijn met betrekking tot de lunch. Speel hier op in. De meerwaarde hiervan is aandacht en een goed gevoel tijdens de brainstorm. Oftewel 'food for thought'. Deelnemers zullen er extra energie van krijgen en de sfeer zal op een positieve manier toenemen. Je kunt je voorstellen dat een verzorgde lunch met aandacht voor de deelnemers veel meer zegt dan een lunch uit een doos van de cateraar.

TIP 6 | V.I.P. aan tafel

Verras je deelnemers met een inspirerende gast om de brainstorm extra prikkels en kennis mee te geven. De vraag is dan: wie nodig je uit? Je kunt het beste een professional of vrijdenker uit je netwerk kiezen die gespecialiseerd is in het onderwerp van de brainstormsessie. Heb je niet direct toegang tot een groot netwerk, plaats dan een leuk verzoek op LinkedIn. Je zult zien dat vele zakenrelaties met je mee gaan denken. Dat levert zowel mooie kandidaten op als goede aandacht voor je eigen zichtbaarheid. Twee vliegen in één klap!

LUNCH FOR THE BRAIN is onze ideeënbooster

Een brainstormsessie op het menu? L5 past bovenstaande tips maar al te graag toe tijdens onze Lunch for the Brain. In ruim 4 jaar hebben we meer dan 100 brainstormsessies gehouden met altijd een inspirerend en effectief resultaat.'