14 augustus 2023

Door:

Rob Smith

Tags:
brainstormen, Lunch for the Brain, Concepting, Idee-ontwikkeling

Tips voor succesvol brainstormen

Haal met een inspirerende brainstorm het beste uit je team. Waar moet je rekening mee houden en hoe maak je van je deelnemers de ambassadeurs van 'het beste idee'? Hieronder volgen een aantal tips en tricks om van jouw brainstorm een succes te maken.

TIP 1 | ONGESTOORD BRAINSTORMEN

Zoek niet naar een doorsnee en inwisselbare kantoorruimte, waar afleiding snel om de hoek komt kijken door de omgeving en de aanwezige mensen. Ga actief op zoek naar een ruimte waar afleiding tot een minimum beperkt is en waar brainstormsessies optimaal kunnen plaatsvinden. Een doordachte akoestiek zorgt er daarnaast voor dat deelnemers minder door elkaar heen praten en dat vermoeidheid door omgevingsgeluiden wordt voorkomen. Ook het uitschakelen van smartphones draagt positief bij aan zowel de kwaliteit als de beleving van een brainstormsessie. Het resultaat? Een ongeëvenaarde focus en een uitstekend op te bouwen spanningsboog.

TIP 2 | BUITEN DE LIJNTJES DENKEN

Het is werkelijk inspirerend om tijdens een brainstormsessie een zee aan ideeën te verkennen door buiten de gebaande paden te treden. Experimenteer met je deelnemers eens met een originele aanpak. Hierdoor ontstaan gemakkelijk nieuwe en verrassende invalshoeken. De vraag die rijst, is: hoe breng je de deelnemers zover? Begin met duidelijk te maken dat er geen grenzen zijn aan de stroom van ideeën. Niets is te wild of onnodig. Soms schuilt er een briljant concept in een grappige opmerking. Geef die creatieve energie de ruimte en laat de deelnemers vrij interpreteren. Je kunt bijvoorbeeld voorafgaand aan de brainstorm inspirerende video's laten zien die betrekking hebben op het onderwerp. Hiermee creëer je wat speelsheid en verdwijnen belemmeringen voor vernieuwend denken als sneeuw voor de zon.

TIP 3 | LIVE SCHETSEN

Om je brainstormsessie nog gerichter te maken, kun je gebruik maken van 'live schetsen'. Dit wordt pas echt spectaculair wanneer je een specialist of illustrator hiervoor inschakelt. Bij L5 zetten we uitsluitend professionals in voor deze taak. Afbeeldingen spreken vaak krachtiger dan duizend woorden, wat de effectiviteit van de brainstormsessie ten goede komt. Het gebruik van live schetsen voegt extra waarde toe aan de brainstorm, omdat de deelnemers direct kunnen bijdragen en het resultaat 'live' tot stand zien komen. Dit leidt tot gezamenlijke inzichten en een snel uitkristalliserend eindresultaat."

TIP 4 | INPUT OP POST-IT'S

Bij een brainstormsessie streef je naar de kern van de vraagstelling. Deze focus wordt versterkt wanneer je deelnemers vraagt om post-its of kartonnen labels te gebruiken, waarop ze korte zinnen of kernbegrippen noteren. Door vervolgens de deelnemers hun ideeën in compacte vorm te laten presenteren, krijgt de brainstorm een dynamisch en levendig karakter. Dit bevordert betrokkenheid en dialoog, wat resulteert in een omgeving waarin de beste ideeën vrij kunnen floreren."

TIP 5 | NIET ZOMAAR EEN BROODJE

Geef de lunch de aandacht die het verdient. Vraag je gasten naar eventuele lunchvoorkeuren en pas de lunch hierop aan. Dit draagt bij aan een gevoel van zorg en welzijn gedurende de brainstormsessie, ofwel 'food for thought'. Deelnemers zullen extra energie putten uit de lunch en de positieve sfeer zal merkbaar toenemen. Een zorgvuldig samengestelde lunch die rekening houdt met de deelnemers spreekt veel meer dan een standaard lunch.

TIP 6 | V.I.P. aan tafel

Geef je deelnemers een verrassende ervaring door een inspirerende gast uit te nodigen die de brainstorm van extra prikkels en kennis kan voorzien. De vraag die dan opkomt is: wie moet je uitnodigen? Het beste is om een professional of visionair uit je netwerk te kiezen die gespecialiseerd is in het onderwerp van de brainstormsessie. Als je geen direct toegang hebt tot een uitgebreid netwerk, kun je een leuk verzoek op LinkedIn plaatsen. Je zult merken dat veel zakelijke connecties bereid zijn om met je mee te denken. Dit resulteert niet alleen in waardevolle kandidaten, maar vergroot ook je eigen zichtbaarheid. Twee vliegen in één klap!

LUNCH FOR THE BRAIN is onze ideeënbooster

Een brainstormsessie op het menu? L5 past bovenstaande tips maar al te graag toe tijdens onze Lunch for the Brain. In ruim 8 jaar hebben we meer dan 250 brainstormsessies gehouden met altijd een inspirerend en effectief resultaat.'