06 januari 2022

Door:

Aislyn Hazenbroek

Tags:
stage, rotterdam, westland, Fotografie

Van Westland naar Rotterdam

Mijn naam is Aislyn Hazenbroek en ik woon in ’s-Gravenzande dicht bij het strand. Momenteel zit ik in mijn derde jaar op het Grafisch Lyceum Rotterdam en doe daar de opleiding media vormgeven Graphic Design. Ik loop bij stage bij L5 van september tot februari 2022.

Bij L5 kon ik direct aan de slag met ontwerp en opmaak van diverse opdrachten. Zo heb ik veel kunnen leren van het werken met de programma’s Adobe Indesign en illustrator. Ik heb ook met programma’s leren werken waar ik nog nooit eerder mee gewerkt had zoals Keynote en Lightroom. Met Keynote kun je mooie presentaties maken en Lightroom is een fotobewerkingsprogramma. Dat laatste vind ik leuk omdat ik erg geïnteresseerd ben in fotografie. Je kunt daarmee veel meer uit je beelden halen. Dit kon ik ook toepassen bij de projecten van L5 waar ik direct aan mee kon werken.

135,8 meter bouwdoeken

De leukste opdracht tot nu toe vond ik de opdracht voor het ontwerpen van een markering voor de bouw van het laatste deel van de Hoekse Lijn. In Hoek van Holland word er momenteel hard gewerkt aan een nieuw metrostation, dicht bij het strand. Dat is één groot bouwterrein wat er niet zo gezellig uit ziet. L5 had de opdracht gekregen om hier illustratieve bouwdoeken voor te ontwerpen. Deze moesten het terrein afschermen en de omgeving wat vrolijker maken. Omdat ook voor een eerder traject illustraties waren ontworpen kon ik op die stijl doorgaan. Het waren 47 bouwdoeken, met in totaal een lengte van 135,8 meter, die ik mocht ontwerpen. Wat het extra leuk maakte was dat er op de bouwdoeken verschillende landschappen moest terugkomen. Van de haven van Rotterdam naar de zee! Door deze opdracht heb ik geleerd hoe je een heel groot document moet opzetten en overzicht houden. Dat was uniek aan dit project. Ik vond vooral interessant dat ik het hele proces kon meemaken. Ik ben er aan begonnen en uiteindelijk was ik er bij toen ze in Hoek van Holland werden opgehangen.

Met camera op stap

Ik kom uit het Westland en ben totaal geen stadsmeisje. Dat is in vergelijking met de stad een rustige omgeving en dat vind ik fijn. Het Grafisch Lyceum zit in het centrum van Rotterdam. Toen ik daar voor het eerst kwam was dat een enorme verandering voor mij. Ineens kwam je in de drukte terecht met veel grote gebouwen en erg veel verkeer. Naarmate je vaker in de stad bent, went het wel. Toch zoek ik graag de rust en de natuur op. Toen ik voor het eerst bij L5 kwam, was dat weer een heel andere omgeving dan bij het Grafisch Lyceum. Ik vind het daar fijn om tussen het werken door het gebied te wandelen. Als ik met wandelen door straten en gebouwen heen loop let ik eigenlijk totaal niet op wat er om mij heen is. Normaal gesproken let ik niet zo op gebouwen, straten, de haven en alles wat daar te zien is. Als ik door natuur heen wandel let ik veel meer op wat er om mij heen gebeurt. Ik kijk bijvoorbeeld welke vogel er aan het fluiten is of welke felgekleurde bloem er op de grond groeit. Op een gegeven moment heb ik bewust mijn camera meegenomen toen ik ging wandelen. Hierdoor ging ik toch heel anders kijken naar de dingen om mij heen. Ik ben er daardoor achter gekomen dat er heel veel leuke plekjes zijn bij in de buurt van L5.

In de haven, waar ik vaak langs liep, ben ik gaan fotograferen en het beeld waar ik eigenlijk nooit naar keek trok ineens mijn aandacht. Ik ontdekte de mooie omgeving door de boten met de haven en industrie op de achtergrond.

Een beetje Rotterdammer

Ik ben ook anders gaan kijken naar de enorme gebouwen in Rotterdam. Ik zag dat je tussen de hoge gebouwen de Euromast kan zien. Dat was me eigenlijk nooit eerder opgevallen. Je ziet in Rotterdam naast de spectaculaire nieuwbouw ook veel oude gebouwen die ik heel interessant vind. Toch is er ook veel groen en met name op het Dakpark. Dit was voor mij de ‘place to be’. Het park is gebouwd op 100 meter winkels met veel groen, speeltuinen, zitjes, tuintjes en een fontein. Een unieke groene plek in de stad met uitkijk op de haven wat mijn stage bij L5 kenmerkte. Ik neem al die mooie ervaringen mee en denk met plezier terug aan de fijne samenwerking met Jos, Mart en Rob.